KÖNYVESPOLCRA AJÁNLJUK

Büki Péter - Szivárványt követtem

Köztudott, hogy idővel mindent másképp lát az ember. Az emlékek vagy megszépülnek, vagy megfakulnak, egyeseknél az "aktuális politikai légkörhöz" igazodnak. Ezért amikor hozzáfogtam ennek a könyvnek a megírásához, az volt a célom, hogy megőrzött feljegyzéseim, levelezéseim, régi fényképek segítségével úgy idézzem fel az 50-es, 60-as éveket, ahogy annak idején láttam, láthattam, amikről tudhattam... és amiről nem tudhattam: nem minden az aminek látszik. Amint ma sem tudhatjuk azt, hogy negyven, ötven év múlva milyennek látják a jelenlegi időszakot azok, akiknek módjuk lesz erre visszaemlékezni.

Miközben képzeletben visszamentem a múltba, megelevenedtek az emlékeim. Arra is rájöttem: miért láttam olyannak a világot, miért és miben hittem, mit reméltem a jövőtől. Így utólag már könnyű felismerni, hogy hol tévedtem, mit kellett volna másképp csinálni. Mégis, ha újrakezdeném az életem, és nem vihetném magammal a mai ismereteimet, valószínűleg ismét ugyanazt az utat járnám. Sőt, amiről eddig azt feltételeztem, hogy egykor véletlenül történt meg velem, valószínűleg annak is megvolt az oka.

Évtizedekkel ezelőtt, amikor egyik nálam jóval idősebb ismerősömnek elmeséltem, hogy milyen kritikus helyzeteket, baleseteket sikerült jelentéktelen karcolásokkal, apró horzsolásokkal megúsznom, azt mondta:
- Ez nem véletlen. Azért maradtál életben, maradtál egészséges, mert "odafenn" vigyáztak rád. Neked még feladataid vannak, amiket meg kell oldanod.

Természetesen mosolyogtam. Hiszen azóta sem vittem véghez nagy dolgokat. Ezt és a már megjelent, illetve még megírásra váró könyveimet sem tekintem annak. Arról viszont meggyőződtem, hogy az ember életében akár néhány másodperc, egy lekésett vonat, egyetlen elmaradt (vagy létrejött) találkozás, szerencsésen megúszott baleset nemcsak az ő sorsát, de több család, sőt akár sok ezer ember életét is befolyásolhatja. Hiszen visszatekintve a történelemre, hány és hány esetben tehetjük fel a kérdést: mi lett volna, ha?...Büki Péter - Igaz történetek a KATONÁKRÓL

A könyben olvasható történetek és személyek nem a képzelet szüleményei. A szerző elsősorban azokról a hivatásos és sorkatonákról, honvédségi dolgozókról szóló - többnyire izgalmas - történeteit adja közre, melyekkel több évtizedes katona-újságírói pályafutása során találkozott. Jelentős részét azokból a 70-es és 80-as években készült riportjaiból válogatta (nagyrészt időrendi sorrendben), melyeket az eseményeket követően közöltek a különböző országos (nem csak katonai) újságokban, magazinokban. Természetesen, ahol szükség volt rá, felülbírálta az akkori szerkesztők, illetve katonai cenzorok "javításait" és az sem befolyásolta, jelenleg mások hogyan emlékeznek vissza azokra az időkre. Arra törekedett, hogy az eseményeket, az abban részt vevők tetteit, magatartását a valóságnak megfelelően idézze fel. A szereplők nevét sem változtatta meg, ezért ha valaki rájuk ismer, az nem a véletlen műve. A sort egy 1919-es és egy második világháborús repüléstörténeti epizód zárja, melyek főszereplői szintén magyar katonák voltak. Közben olyan történeteket is belevettem, melyek felidézik azoknak a katonáknak a "hétköznapjait", akik akkor teljesítettek szolgálatot, amikor Magyarországnak még "igazi összfegyvernemi" hadserege volt... Voltak, akiket kiemelkedő helytállásukért kitüntettek, dicséretben részesítettek (vagy nem). S voltak akik "csak emberségből" mutattak példát.Joseph MacLeod: Élni vagy pokolra jutni

"A keleti szellemiségét Mester módjára kombinálja a kemény harc izgalmas elemeivel. Teszi ezt oly' módon, hogy a regény végig megtartja egy vérbeli krimi minden egyensúlyban tartott elemét."

Shihan Somogyi Zsolt (7. dan)

"A harmadik megcsonkított rendőrholttestet egy kültelki ciszternában találták meg, tíz nappal az első eset után. A városon eluralkodott a félelem. New Yorkban nem volt olyan rendőr, aki az utóbbi tíz napban igazán kialudta volna magát, és most már nem csak az őrületbe hajló hajsza miatt. Tudatosult bennük, hogy rájuk vadásznak, érezték, bármikor áldozat válhat belőlük. A szolgálatot leadó rendőröket járőrkocsik vitték haza, a lefekvéshez készülődők utolsó momentumként csőre töltötték a párna alá készített pisztolyokat. Tíz nap után itt tartott a város lakossága, és itt tartott a rendőrség. Így álltak az ügyek, amikor John Holdon megérkezett Washingtonból". John Holdon FBI ügynök pedig egyéni módszerekkel, kérlelhetetlen eltökéltséggel indul a véreskezű tettesek nyomába. Vaslogikáját és kőkemény ökleit egyaránt próbára teszi az a szövevényes út, mely lüktető atmoszférájú motoros klubokon, a legkeményebb bérverekedők titkos edzőtermén, vagy épp a Yale Egyetem tanszékein át vezet a végkifejletig, amikor végre a szemébe nézhet az brutális gyilkosnak. S még nincs vége a meglepő fordulatoknak...

"Olyan számomra ez a könyv, akár egy időutazás, a lovagregény korszerű változata. Karatés - pontosabban harcművész krimi. Ez férfi műfaj. A karatés krimi nem az a könyv, ahol távol-keleti módszerekkel ölik egymást a szereplők. Az igazi karatés krimi egy életszemlélet, egy filozófia megnyilvánulása. MacLeod azok közé tartozik, akik számára ez az üzenet meghatározó élmény volt. Harcművész lett, jó harcművész, és jó karatés krimit írt."

T.O. TeasDr. Gubacsi Attila - Barta Balázs: 21 szamuráj

A budo (vagy kissé egyszerűsítve, de tartalmát mégis megtartva) lényege: a "harci szellem" nélkül a küzdősportokat és harci művészeteket gyakorló nem lehet igazi harcos, csak ilyen-olyan mozgásformákban jártas tréningező. Akik azonban értik a budo lényegét, azok a mozgás mögött megtalálják a mindennapokra vetített mély igazságtartalmakat és azokat az elemeket, amelyek birtokában az élet minden területén szabadon és hittel tudnak helytállni.A harci szellemnek ezernyi arca van, ezernyi olyan jellemzője, amelyet mindenki máshogy él meg. A könyv ezt szeretné illusztrálni.

Ebben a könyvben különböző küzdelmi rendszerek kiváló magyar mesterei mondják el: ők hogyan használják fel a budo szellemét a mindennapokban, hogy saját választott harcművészetükből mit lehet nyerni, a tudással, a sajátos filozófiával, a mozgás művészetével hogyan juthat el a gyakorló egy nyugalmasabb és számára élhetőbb világba.

Az Axel Média Kiadó gondozásában megjelent könyv végén található egy portréfotókkal illusztrált melléklet is, amelyben az itt szereplő stílusokról kaphatunk rövid ismertetőt, s megtaláljuk a könyvben megszólaltatott mesterek pályafutását bemutató életrajz-gyűjteményt is.

A könyv a Repülő Tatami Kiadónál is beszerezhető.Sági József: A magyar judosport fél évszázada

Az idő múlásával egyre kevesebben maradnak köztünk azok, akik még emlékeznek a judo magyarországi meghonosodására, a Magyar Judo (Cselgáncs) Szövetség létrejöttét megelőző idők eseményeire, a sportág fejlődésében fontos szerepet betöltő személyekre, versenyzőink eredményeire. S nemcsak a hajdani idők részesei, tanúi fogynak, de azok a jegyzőkönyvek, dokumentumok, fotók is "kiselejteződnek", melyek a magyar judosport múltját őrzik, megőrizhetik. Ezért is határozta el Sági József, az MJSZ szakfelügyelője, egykori főtitkára, hogy az elmúlt fél évszázad még meglévő (beszerezhető) írásos anyagait és fényképeit összegyűjti, s egy könyvben teszi közkinccsé, így mentve meg az utókor számára. Ebben nagy segítségére volt Büki Péter, a Magyar Budo főszerkesztője (közel három évtizede kíséri figyelemmel a sportág jelentősebb eseményeit, versenyeit), aki közreműködött az egykori dokumentumok, írásos anyagok, fotók összegyűjtésében, készítésében, majd elvégezte könyv szerkesztését, nyomdai előkészítését, megjelentetését.

A közel háromszáz oldal terjedelmű, s mintegy félezer fotót tartalmazó könyv (sajnos, az eredeti dokumentumokban többféleképpen leírt neveket és a rossz minőségben kapott képeket nem sikerült minden esetben korrigálni) minden bizonnyal értékes, hasznos olvasmány, páratlan segédeszköz lesz a judoval csak ismerkedő fiatalok és az elmúlt évtizedek cselekvő részesei, az edzők, egykori és ma is aktív versenyzők számára. A versenyeredmények böngészése például jó alkalom az idősebbeknek emlékeik, egykori küzdelmeik felidézésére, míg a fiatalok nyomon követhetik az általuk példaképnek tartott legsikeresebb judo mesterek útját a csúcsok (olimpiai, világbajnoki és EB-bajnoki érmek) felé.

A tartalomból: "A harcművészetek kialakulásának előzményei", "A judosport létrejötte, fejlődése", "Fél évszázados judosportunk eddigi vezetői, tisztségviselői", "Budapesti és megyei judo szövetségek létrejötte, története", "Körzetek, régiók megalakulása, tisztségviselői", "A Magyar Judo Szövetség klubjai 2004-ben", "Az MJSZ sportágfejlesztési koncepciója", "Legfontosabb szabályok", "Dan-fokozattal rendelkezők névsora", "Nemzeti bajnokságok", "Világversenyek, bajnokságok, jelentősebb hazai nemzetközi versenyek". Ez utóbbi fejezetben a szerző és a szerkesztő igyekezett valamennyi magyar érmes, illetve győztes eredményét közreadni, megőrizni.

JUDO ÉVKÖNYV 2010

A korábbiakhoz képest vastagabb (200 oldalas) évkönyvben ezúttal is megtalálhatók azok a közhasznú információk, melyek nagy hasznára lehetnek az edzőknek, versenyzőknek, de még a tanfolyamos és "szabadidős" sportolóknak is. Így például: az aktuális regionális, megyei és egyesületi címjegyzékek, versenyeredmények, szabály-változások, az egyesületek rangsorai, felkészülési programok, minősítési listák, dan-fokozattal rendelkezők névsora és a 2011. évi versenynaptár. Kapható az MJSZ titkárságán - amíg a készlet tart.

Rostás Tibor: WADOKARATE ENCIKLOPÉDIA

A könyv 1250 digitális fotóval és 59 tablóképpel illusztrálva bemutatja a wado-ryu karate technikáit az alapoktól a páros gyakorlatokon és a katákon át az önvédelmi fogásokig. Ismerteti a wadokarate fejlodését, oktatásának, mozgáselemeinek alapelveit. Mintegy 400 címszóval összegyujti annak szakmai nyelvezetét.

Anthony Grey: Amok, avagy a fejvadász éjszakája

A krimisorozat legújabb kötete az egzotikus és titokzatos Szumátrára kalauzolja az olvasót. A történet főszereplői a két amerikai kung-fu mester magánnyomozó egy luxus-katamarán utasaiként kelnek útra, hogy eljussanak Jakartából Szingapúrba, ám az út csak-hamar rémálommá válik.
Valaki apránként tönkreteszi a jármű berendezéseit, majd végez a személyzet egyik tagjával. A kapitány kénytelen kikötni egy ismeretlen szumátrai kisváros közelében, és ekkor végleg elszabadul a pokol.
Egyre szaporodó, hátborzongató gyilkosságok, vándorló koponyák, rejtélyes szabotázsakciók, fejvadászok és szimpla gonosztevők teszik próbára az amerikaiak idegeit földön-vízen egyaránt. Anthony Grey és társa azonban most sem hátrál meg a kihívások elől. Nem is tehetik, hiszen Amok őket is meg akarja ölni.
A könyv szerzője: Anthony Grey (Sebestyén Elemér) krimiíró, forgatókönyvíró, fordító. Budapesten született, jelenleg is ott lakik. Rendkívül kalandos életet élt, ez ihlette a könyv-írásra. Az ázsiai küzdő-sportokkal a katonai szolgálat alatt ismerkedett meg. Később versenyszerűen taekwon-dozott, valamint tanulmányozta a Mantis kung-fut, valamint a kyokushin karatét is.Egy bajnok, Tanaka Masahiko kumite-je

Tanaka Masahiko 8. danos mester, ötszörös világbajnok Kumite című könyvének magyar nyelvű kiadása a Tan Kapuja Buddhista Főiskola gondozásában készült. A két és félszáz oldalas reprezentatív kivitelű műben 1017 kép, 49 ábra és 5 táblázat szemlélteti a kumite technikákat, segíti azok jobb megértését. Tanaka mester könyvének első kiadása 1985-ben jelent meg Japánban, s elsősorban haladó karatékáknak íródott. A már elsajátított alaptechnikák küzdelemben való alkalmazását tárgyalja. A könyv részletesen leírja a küzdelemben használható karate technikákat, példákat, részletes leírást ad különböző formáikról és kitér azok csoportos, kombinált alkalmazására is. Útmutatást találunk az egyes technikák célszerű használatára, előnyeire, esetleges veszélyeikre. Valamennyi gyakorlatot bőséges és szemléletes képek illusztrálnak. Külön fejezet foglalkozik a katá-val (egy mesterkatát, a Gankaku-t részletesen is bemutatja és értelmezi), a Makiwara-val, az utolsó részben pedig a karate oktatói számára ír le a tanítással összefüggő hasznos ismereteket. Végül japán kifejezések szószedete zárja a kiadványt.
Az igényesen kivitelezett könyv különösen alkalmas ajándékozásra, jutalmazásra.
A könyv megvásárolható, illetve megrendelhető (utánvéttel is) a Magyar Budo szerkesztőségtől is.